Flertallet på fylket har mulighet å rette opp i glippen
Det må jo være en glipp at man vil frata ungdommen i Loppa og Kvænangen en rett de har hatt i årtier, undrer Toril Bakken Kåven, fylkestingsrepresentant for Nordkalottfolket.
– De siste dagene har jeg sjokkert lest i media at ungdommene i Kvænangen og Loppa kommuner er sviktet av oss, fylkespolitikerne. Men, jeg tenker at dette kan ikke være annet enn en forglemmelse fra flertallet AP/SP/SV på fylket, og selv om det nå er knapp tid, har vi heldigvis et fylkesting i neste uke, som kan rette opp i denne uretten, sier Toril Bakken Kåven, fylkestingsrepresentant for Nordkalottfolket.
– Så lenge jeg kan huske, har det eksistert en ordning hvor skoleelever i Kvænangen kommune (tidligere Troms) har kunnet velge mellom Nordreisa Vgs og Alta Vgs ved valg av utdanningssted, og likedan har skoleelever i Loppa kommune (tidligere Finnmark) kunnet velge mellom Alta Vgs og Nordreisa Vgs. Dette har vært regulert i en forskrift, og har vært fast praksis så mange tiår. En ordning som har fungert så lenge og så bra at ingen i sin villeste fantasi trodde den kunne opphøre. Og nå er foreldrene i harnisk over dette, med god grunn.
– Jeg har jo til og med selv hørt om saken tidligere i vinter fra foreldre, men siden de da fortalte at de var blitt forsikret om at dette skulle ordne seg, så gjorde vi ingenting med saken da, sier Kåven.
– Nå når vi er sammenslått, burde det være enklere enn noen gang å opprettholde ordningen. Jeg velger derfor å tro godt om flertallet, og tenker dette må da rett og slett være en glipp – at paragrafen rett og slett ble uteglemt i det nye regelverket for den sammenslåtte kommunen. Det har mange ganger føltes som at det eneste flertallet har vært opptatt av, er å legge hindringer i veien for at sammenslåingen skal fungere. Men så langt som å faktisk ta vekk tidligere ordninger for grensekommunene, og la egen higen etter splittelse gå utover ungdommene, nei jeg kan ikke tro det er villet politikk fra dem. Dette fungerte jo kjempebra, allerede FØR sammenslåingen! Man kan da ikke med viten og vilje ha tatt fra ungdommen denne retten som samfunnene har hatt.
– Vi har derfor valgt å sende inn en interpellasjon – et spørsmål til flertallets fylkesråd, for å få vite deres tanker og poltikk på området. Jeg håper det vil vise at dette har vært en glipp. Avhengig av svaret, så har vi en mulighet til å rette opp i det, ved å foreslå vedtak i saken der og da. For sånn som dette kan vi jo ikke ha det. Vi må ta vare på distriktene – og spesielt på ungdommene og gi de de beste forutsetninger for å lykkes på skolen, så de kan komme tilbake og bidra i distriktene. Men håpet er jo at fylkesrådet forsikrer oss om at de finner minnelig løsning for i år, allerede før fylkestinget er samlet i neste uke, avslutter Kåven.
Her er interpellasjonen som i dag er sendt inn til Troms og finnmark fylkesting:
Interpellasjon
Så lenge noen kan huske, har det eksistert en ordning hvor skoleelever i Kvænangen kommune (tidligere Troms) har kunnet velge mellom Nordreisa Vgs og Alta Vgs ved valg av utdanningssted, og likedan har skoleelever i Loppa kommune (tidligere Finnmark) kunnet velge mellom Alta Vgs og Nordreisa Vgs. Dette har vært regulert i en forskrift, og har vært fast praksis så mange tiår. Den tidligere viktige paragrafen i forskrift for inntak i videregående skole lød:
Ǥ7 Grenseavtale mellom Troms og Finnmark
Finnmark fylkeskommune har grenseavtale med Troms fylkeskommune. Avtalen gjelder at søkere fra Kvænangen kommune i Troms gis ungdomsrett ved søking til Alta videregående skole, og at søkere fra Loppa kommune gis ungdomsrett ved søking til Nord-Troms videregående skole. Søkerne må oppfylle generelle lovkrav for ungdomsrett i eget fylke.»
I 2021 vedtok Troms og Finnmark fylkeskommune ny forskrift for inntak til videregående skole, og forskrift om at elevene kunne velge skole, ble strøket. Dette har gitt alvorlige konsekvenser, i distrikter hvor dette har vært praktisert i generasjoner. Ordningen har vært så lenge at mange av ungdommene som i dag søker seg til ulike skoler, har foreldre som i sin tid gjorde det samme, på samme avtale. Det er heller ikke opplyst på fylkeskommunens nettside at ny inntaksforskrift ikke har videreført retten ungdommer i Kvænangen og Loppa kommuner har hatt i årtier.
Dette har vært svært viktig for befolkningen, for ungdommene og foreldrene. Noen ganger er det tilfeldig hvilken skole ungdommen velger, andre ganger velges en av skolene fordi man har familie man kan bo hos, venner skal bo sammen i leiligheter, eller skolen har akkurat den faglinjen man ønsker å gå på. Uansett har dette gjort livet litt enklere for foreldre og ungdom i distriktene – man har vært trygg på at barna bor og trives i trygge omgivelser, noe som er avgjørende for å hindre frafall i skolen.
Både Kvænangen og Loppa kommuner er grensekommuner på hver sin side av en tidligere fylkesgrense. I svært lang tid har denne ordningen fungert mellom de to fylkeskommunene. Dette har vært svært viktig for grensekommunene, da de ligger omtrent like langt fra hver skole, og har nok ulemper med å være distriktskommuner. Med denne ordningen har det vært litt enklere å tilpasse utdanning og trygge rammer for ungdom i en sårbar alder. Å være grensekommune er spesielt – man har gjerne sterke forbindelser på begge siden av grensene, noe som ofte gir utslag i sterkt samarbeid.
Det er derfor svært overraskende at dette ikke er videreført i den nye fylkeskommunen, hvor man til og med tilhører samme fylkeskommune og dermed skulle man tro utfordringene med å praktisere denne gode ordningen, ble mindre.
FNs barnekonvensjon sier også at man skal ta hensyn til barnas ønsker, og jobbe for barnas beste. Slik det synes nå, har den forglemmelsen som her har vært, gjort at ungdommen får en tøffere hverdag, hvor motivasjonen for å ta utdanning lett forsvinner, da man i disse kommunene har opplevd dette som en rett man har hatt i generasjoner – de har gjerne foreldre som har benyttet seg av samme ordning.
Foreldre har vært i kontakt med opptakskontor, og flere ganger fått beskjed om at «dette ordner seg». Nå viser det seg at ingen kan garantere at barna får de plassene de alltid tidligere har hatt rett på.
Om dette har vært en forglemmelse, så har det svært uheldige konsekvenser for ungdommene i Loppa og Kvænangen kommuner. Vil fylkesrådet bidra til at disse elevene allerede i år kan komme inn på samme vilkår som har vært i flere tiår? Og anser fylkesrådet dette som en god ordning for distriktene, som bør innlemmes i forskrift for inntak til videregående skole?
Ole Engebretsen
8. juni 2021 @ 08:07
Takk til Torill og Nordkalottfolket. En svært viktig stemme.