Boknafisk, rognbollsuppe, bidus og kake på menyen
Mandag 6. februar er Samefolkets Dag, eller Nasjonaldag om du vil. På samisk Sámi álbmotbeaivi.
Nordkalottfolket er spredt over hele landet, og dagen markeres ulikt fra sted til sted, familie til familie. Noen feirer mye, andre ingenting – akkurat som det er med alle andre høytidsdager.
Det er flott å ha en dag å markere at vi finnes, at vi har en rik og flott kultur som vi ønsker å ta vare på. For mange er samisk og samiskinspirert mat, musikk og bekledning en viktig del av dette. For andre er det sosiale – det å møtes, det viktigste.
Om du ønsker å gratulere med Samefolkets dag på samisk, så kan du si: «Ollu lihkku Sámi álbmotbeaiivi».
Vi har spurt sametingsrepresentantene og leder av Nordkalottfolket hva de gjør på dagen. Her er deres svar:
Arne Kristian Vestre, Loppa:
– Vi har alltid markert dagen hjemme med fokus på samisk kultur, slikt som bidos til middag. Jeg bruker også å ringe en samisk venn og så gratulerer vi hverandre med dagen. I år blir den litt annerledes da jeg og familien er på reise fra Sandnessjøen og nordover. Men, regner med det blir en stopp i Kautokeino på turen hjem hos en kompis. Da er det banke på døra, gratulere med dagen og spørre etter kaffe.
Toril Bakken Kåven, Alta:
– For meg har det alltid vært maten som er viktigst, og det er jo også sanking og foredling jeg jobber med til daglig. Og jeg trenger ikke å tenke spesielt samisk mat – det er bare å holde seg til det jeg tradisjonelt spiser, så blir det samisk mat. Tidligere har jeg vært i Kvænangen kommune, og fellesarrangement der. Sist jeg deltok der, var det mølja: torsk, lever og rogn. Det var fantastisk!
– I år blir det antakelig feiring hjemme. I så fall blir det tradisjonell sjøsamisk kost: boknafisk med tilbehør, og antakelig tyttebærgrøt til dessert. Stort bedre mat kan man ikke få!
Vibeke Larsen, Vassdalen/Narvik:
– Jeg feirer hjemme i Narvik. Jeg skal først på kommunens offisielle markering på biblioteket med datter og barnebarn. Der spis vi litt kaker og prater med folk.
– Så har vi laget oss en liten tradisjon på at vi går ut på en av byens restauranter og spiser middag. Ja, og så feire jeg selvfølgelig sønnen min som har bursdag 6.februar.
Ulf Tore Johansen, Lillestrøm:
– Først skal jeg på jobb, for dette er ikke en offentlig fridag. Senere har jeg takket ja til ordfører Marianne Borgen i Oslo til å delta på lunsj i Oslo rådhus mellom 1100-1300, noe jeg tror blir veldig hyggelig. Det er også første gangen jeg deltar på markeringen på Oslo rådhus, så jeg er litt spent.
Kjetil Romsdal, Alta:
– Normalt markeres dagen med samisk tradisjonsmat, men i år er vi på reisefot på dagen.
Gry Warth, Kvænangen:
Jeg skal være her på Stjernøya på jobb hele uka. Vi feirer samefolkets dag på onsdag 8. februar, med felleslunsj for alle som er på jobb – og da serverer vi bidus.
Knut Einar Kristiansen og Øyvind Lindbäck, Porsanger:
– Samefolkets dag blir feira på FeFo bygget i samarbeid med Porsanger Kommune v/Samisk Språksenter. Dit skal vi begge to – det gleder vi oss til! Det blir sikkert både kaffe, kake og god middag, håper vi.
Ingvild Halvorsen, Vadsø:
– Selve dagen blir feiret på jobb for Kongen og fedrelandet, og i svømmehallen på kvelden. Her i Vadsø markeres dagen søndag den 5. med arrangement på Kooperativet med tale og musikkinnslag. Muligens at jeg innvilger meg et kakestykke.
Sylvi P. Vatne, Kåfjord:
– Jeg skal jobbe denne dagen. Jeg skulle ønske at det var mulig for oss å ha fri akkurat på 6.februar, men det kan vi ikke. Men, jeg skal få min far å heise sameflagget.
– Jeg skal lage rognbollsuppe som er tradisjonsmat i Manndalen. Og så er det et ganske stort arrangement på Senter for Nordlige folk, blant annet en Utstillingsåpning om Dekolonisering og revitalisering i Sápmi. (Ola Røe fotografier). Det skal jeg prøve å få den med meg.
– Det er forøvrig et kjempefint ukesprogram i Manndalen med mange fine filmer, kafé, forestillinger m.m. Håper å få mulighet til noe av det.