Skip to content

For teknologi, tilhørighet og samisk mangfold

Daniel Fjellvang Kåven
Fotograf: Therese Johannessen

Daniel Fjellvang Kåven (43) 

Bosted: Trondheim
Yrke: Digitaliseringspedagog og bedriftsutvikler
Aktuell: 3. Kandidat for Nordkalottfolket Sørsamisk

Daniel Fjellvang Kåven har samiske røtter fra Nordkapp, og med bakgrunn fra både pedagogikk og næringsutvikling, brenner han for å bygge broer – mellom tradisjon og teknologi, mellom by og utmark, og mellom det samiske bildet og samiske virkeligheter.

«Vi samer er et fargerikt folk. Vi er reindriftsutøvere, fiskere, lærere, bussjåfører, forskere og IT-teknikere. Men samiske fortellinger i offentligheten har altfor ofte vært snevre. Det gjør at mange føler seg utenfor – selv om de er midt i det.»

– Hvor kommer ditt samiske engasjement fra, Daniel?

– Jeg har alltid kjent på min samiske tilhørighet, men det ble særlig tydelig da jeg bodde og jobbet i Sverige. Der var jeg med og prosjekterte Stare 2018 – 100-årsjubileet for det første samiske landsmøtet i Sverige. Det var en sterk opplevelse, og det gjorde meg enda mer bevisst på hvor viktig det er å vise bredden i det samiske. At vi er mange, og at vi er forskjellige.

– Hva mener du er utfordringen i dag?

– Mange føler at de ikke passer inn i det dominerende bildet av hva en same er. Hvis du ikke snakker språket eller jobber med rein, tror mange at du ikke «er samisk nok». Det er en alvorlig konsekvens av et snevert narrativ – og vi må ta ansvar for å endre det. Sametinget må representere hele folket, ikke bare enkelte grupper.

– Hva brenner du mest for politisk?

– Jeg brenner for samisk næringsutvikling og teknologisk mulighetsrom. Vi har enorme muligheter for å bruke dagens teknologi til å spre samisk språk og kultur – både kommersielt og ideelt. Det finnes for eksempel altfor få digitale læremidler på samisk, og det er et underskudd på samiske apper, spill og innhold. Her ligger et potensial for både verdiskaping og språkstyrking.

– Samtidig må vi ikke glemme de vanlige samene, med vanlige jobber og vanlige liv. Sametinget må være relevant for dem også – ikke bare for symboltunge næringer.

– Hvordan bruker du erfaringen din i det politiske arbeidet?

– Jeg jobber til daglig som digitaliseringspedagog og bedriftsutvikler, og det har lært meg mye om endring, innovasjon og systemforståelse. Jeg har jobbet tett på både offentlig og privat sektor, og sett hvordan små grep kan gjøre stor forskjell. Det ønsker jeg å ta med inn i samepolitikken – praktiske løsninger, tydelig kommunikasjon og teknologi som verktøy.

– Hva håper du å bidra med?

– Jeg vil bidra til at flere føler seg hjemme i det samiske fellesskapet – også de som ikke har alle markørene, men som bærer med seg arv, tilknytning og identitet. Jeg vil at vi skal bruke teknologi smartere, og samtidig hegne om samisk språk og kultur på nye måter. Det handler om å tenke fremover, men stå støtt i det vi kommer fra.