Det er ikke så mørkt for samiske saker
-Å være indignert og skuffet over de statlige overføringene til Sametinget er blitt en fast oktoberøvelse fra NSR sitt sametingsråd. Noen ganger med rette, mens denne gangen er det ikke det.
Fakta er at vi står i en svært krevende økonomisk situasjon i hele landet. Energikrisen, krigen i Ukraina, renteoppgang og høyere prisvekst enn antatt har store negative innvirkninger på både personlig økonomi og næringsutvikling. Regjeringen har vært tydelig på at kartet (Hurdalsplattformen) de tegnet for ett år siden, ikke lenger kan brukes om vi vil beholde et samfunn med små forskjeller og sikre de som allerede har lite fra før. Jeg er ikke overrasket over at Sametinget ikke fikk vekst i sitt budsjett. Men jeg må si jeg er overrasket over er at sametingsrådet ikke virker å leve i den samme virkeligheten som vi andre. Å kalle en høyst nødvendig økonomisk kursendring fra regjeringshold, for løftebrudd overfor Sametinget, forteller meg at sametingsrådet neppe leser de samme nyhetene som meg selv- sier Nordkalottfolkets sametingsrepresentant Vibeke Larsen.
Samiske budsjettvinnere
I dag ble statsbudsjettet for 2023 lagt frem, og Sametinget fikk en økning på 2,5%. Sametinget får dermed en realnedgang i forhold til beregnet prisvekst. Totalt får samiske saker en økning på 14,8%. Den største økningen er bevilgningen på 205 millioner som skal dekke nybygg av det samlokaliserte Samisk videregående skole og reindriftsskole og det samiske nasjonalteateret Beaivváš i Kautokeino. En annen samisk budsjettvinner er Internasjonal samisk filminstitutt i Kautokeino, som ligger inne med 16,8 millioner på Kulturdepartements budsjett.
-Det er ikke så mye å juble for i dag, men jeg er glad for anerkjennelsen av samisk filmindustri og det arbeidet som gjøres der. Det er også veldig positivt at det foreslås at småbarnsforeldre i Nord-Troms og Finnmark skal ha gratis barnehage, og ikke minst at 30 års kamp for å få bygg til Beaivváš premieres ved at bygget snart reiser seg,- sier Vibeke Larsen og fortsetter:
Tid for muligheter og endringer
– Dagens økonomiske situasjonen er en utmerket mulighet for Sametinget å se på hvordan vi selv kan effektivere vår egen virksomhet. Og på den måten omdisponere mer midler til samisk språk- og kulturarbeid. Eksempelvis bruker vi en hel uke til komitearbeid der hver komite behandler 2-3 saker på denne uken. 2-3 saker er vanvittig få saker på ei uke. Med fordel kunne denne uken vært krympet ned til 1 dag og kjørt digitalt. Et slik grep hadde antakeligvis gitt oss 4-5 millioner årlig, som igjen kan omdisponeres til samiske tiltak der ute. Tidene endrer seg, og Sametinget må også vise vilje og evne til å endre seg i takt med samfunnet. Nordkalottfolket mener Sametinget kan ta mange grep selv for å sikre lønns- og prisvekst til samiske språk-og kulturarbeidere, blant annet gjennom effektivisering. Vi ser dessverre ingen tegn til at NSR vil være med på å effektivisere seg selv. Det er synd, fordi det er samiske språk- og kulturarbeidere som betaler for NSRs uvilje til å gjøre noe selv.-