Egen ressursgruppe Utmarksbruk og Motorferdsel
Nordkalottfolket har utnevnt en ressursgruppe som skal jobbe med utmarksbruk og motorferdsel, med Øyvind Lindbäck fra Porsanger som leder. Gruppen skal identifisere de viktigste utfordringene knyttet til den urettferdige praktiseringen av dagens motorferdsellov, og foreslå endringer. Ressursgruppen skal jobbe i tett samarbeid med Landsstyret.
Bidrar til avvikling av nord
– Vi har over mange år sett at Staten ikke tar folks utmarksbruk på alvor, og loven blir praktisert strengere og strengere. Folk, både samer, kvener og nordmenn, er lei av å hele tiden bli tatt for å være nærmest kriminelle om de ønsker å bruke motordrevet kjøretøy når de skal i utmarka, og lei av å bli betraktet som miljøsvin av den grunn. Slik vi ser det, dreier det seg om å få lov å opprettholde og videreutvikle vår kultur, noe som er spesielt viktig her hvor vi er langt unna storbyene. Vi har mistet nok, både av kultur, arbeidsplasser og folk. Nå må vi bygge opp og ta tilbake det tapte, sier Lindbäck.
Partiene flørter med velgerne
– Vi ser at både Frp og SP sentralt nå flørter med velgerne og lover mer lokal forvaltning i forhold til motorferdsel og utmark, hevder Øyvind Lindback. – Frp vil ha mer lokal forvaltning. SP vil innlemme alt arbeid i plan- og bygningsloven for dermed å få mer lokal forvaltning.
– Liketil NSR er plutselig blitt utmarksvennlig og skal tillate samer å bruke naturen, hvis reindrifta vil. Men bare samer så klart, de skiller mellom samer, og nordmenn og kvener som bor i nord. De skal starte prøveprosjekter og lover velgerne en egen utmarksmelding, om de bare får makt fire nye år. Vel, de har aldri vært interessert i å diskutere dette tidligere, så jeg har ingen tro på dem.
Loven må endres først
– Her må vi heller ta tak i det gode vedtaket Troms og Finnmark fylkesting gjorde – liketil to ganger på samme uke. Det er unikt, og for første gang på mange år, følte befolkningen at det ble gjort vedtak som betyr noe. Vedtaket fastslår at selve motorferdselloven må endres, den er urettferdig og diskriminerende. Ikke all verdens overflytting av forvaltning lokalt, kan endre urettferdigheten.
Så vår fokus er langsiktig jobbing opp mot nasjonale politikere for å revidere en urettferdig og utdatert lov. Så kommer lokal forvaltning som naturlig steg etter det. Det nytter ikke med lokaldemokrati eller noe annet, før motorferdselloven i sin helhet er revidert og forskrifter og rundskriv er justert.
Kurser til ytterligere fornorskning
– Det er skremmende å se at Statsforvalteren nå kjører kursing av alle lokale forvaltere av motorferdselloven, og nærmest pålegger dem å forvalte strengere enn det har vært gjort før. Det er ikke lengre rom for lokale tilpasninger, og man blir nærmest bedt om å glemme at den lokale kulturen finnes. Det oppfattes helt klart som en fortsettelse av fornorskningen, avslutter Lindbäck.
Del utmarksgodene
Nei, verken Finland, Sverige eller Canada har mistet alt av dyreliv som følge av regelverk tilpasset lokalbefolkningen, og fortsatt finnes nok steder for stillhet. Vi må kunne dele utmarksgodene, og her er nok plass til alle, avslutter en engasjert Øyvind Lindbäck.
– Jeg gleder meg til å komme i gang med arbeidet. Nå skal vi først få samlet gruppen og diskutert sammen struktur og arbeidsform, så vil nok offentligheten høre mer fra oss etter hvert.
Ressursgruppen består av:
Øyvind Lindbäck, Porsanger (Avjovarre, leder),
Torfinn Johansen, Kirkenes (Østre),
Erlend Lillemoen, Alta (Nordre),
Knut Wingstad, Bardufoss (Gaisi),
Odd-Roar Strømme, Bjerkvik (Vesthavet),
Hans-Arild Gerhardsen, Verdal (Sørsamisk),
Ulf-Tore Johansen, Lillestrøm (Sør-Norge),
Sven Utsi, Tana (Østre).
For nærmere informasjon, kontakt
Øyvind Lindbäck, mobil: 95402401
(Evt. Toril B. Kåven, mobil 92868670).
Arnfinn Kaaby
16. april 2021 @ 15:11
Jeg er Født i Børselv. Fra 1961 bodde jeg med mine foreldre, min farfar og morfar. I løpet av to år med min farfar har som lærer lærte e meg nordsamisk mulig og lærte å lese nordsamisk.
Det med motorferdsel i utmark til 1 Juni er viktig for de som bor i Nord Norge.. Spesielt i Nord Troms og Finnmark.