FeFo og bonden
Nordkalottfolket har blitt gjort oppmerksom på at bønder opplever det som vanskelig å få kjøpt jord fra FeFo. Dette til tross for at de har investert betydelige ressurser for å dyrke opp jorda og de har høstet av den i 5 år eller mer.
– Finnmark, har i likhet med resten av landet, opplevd reduksjon på antall bønder mens selve produksjonen har holdt seg stabil. Økt krav om produktivitet og effektivitet har ført til strukturendringer der resultatet er færre, men større bruk. Det betyr at bonden i mange tilfeller er avhengig av jord utenfor brukets hovedsete. Det fremstår derfor som merkelig at FeFo så enkelt konkluderer med at bonden ikke har behov for jorda og dermed ikke er berettiget et kjøp. – sier sametingsrepresentant for Nordkalottfolket Øyvind Lindbäck.
Bygdene står på skuldrene til bonden
Lindbäck er porsangerværing og ser at bonden har betydning også i Porsanger-bygdene, også hvordan historien har behandlet bøndene i Finnmark.
-Historisk sett har bøndene hatt utmålte utmarkslåtter og tilleggsjorder som dem kun fikk forpakte/leie i tillegg til hovedbruket deres. Etter krigen er at disse tilfalt staten og bøndene er blitt frarøvet viktige jordbruksareal.- presiserer Lindbäck
Samfunnsøkonomisk Analyse som er utført en analyse for meierisamvirket Tine synliggjør blant annet at hver melkebonde skaper 2,4 årsverk i andre bransjer og næringer. Selv om langt fra alle bønder er melkebønder synliggjør dette at i mange tilfeller står bygdene på bondens skuldre, så viktig er bonden!
-Det er viktig at vi i Finnmark gir bonden forutsigbare rammer og tilgang til de ressursene som de trenger for å utvikle bruket sitt, og derfor også desto mer skuffende at FeFo virker å ikke se hvilken verdi bonden er for bygdene i Finnmark. Vi ber sametingsrådet å ta en gjennomgang av FeFos praksis på salg av jordbruksland og at bondens behov for kjøp av oppdyrka jord blir styrket i FeFos forvaltning av arealene.- avslutter Lindbäck
Kontaktinformasjon:
Øyvind Lindbäck
mobnr: 954 02 401
Forslag til ny sak som er løftet i plenum under:
Ny sak: FeFo og bonden
Det er positivt at FeFo selv skriver på sine hjemmesider at de er opptatt av at bøndene får tilgang til ressursene de har behov for, og at FeFo ønsker å tilby forutsigbare rammevilkår og avtaler. Men bønder, som i årevis har dyrket opp jord på FeFo-grunn, opplever å bli avvist av FeFo når de legger inn krav om å få kjøpe den jorda de har investert i. Dette gjerne med begrunnelse i at bruket ikke er avhengig av jorda og at jorda ligger for langt borte fra gården.
Nordkalottfolket mener denne avvisningen er ikke i samsvar med målsetningen om å sikre bøndene tilgang til ressursene de har behov for, og for bonden fremstår FeFo ikke som en tilbyder av forutsigbare rammevilkår.
Bønder har gjerne investert flere hundre tusen i oppdyrking av jord, og de er selvsagt avhengig av å drive denne jorda for at investeringen skal betale seg ned. Generelt er det små marginer i jordbruket, og i nord er disse marginene enda mindre på grunn av det arktiske klimaet og færre produksjonsveier. Finnmark, har i likhet med resten av landet, opplevd reduksjon på antall bønder mens selve produksjonen har holdt seg stabil. Økt krav om produktivitet og effektivitet har ført til strukturendringer der resultatet er færre, men større bruk. Det betyr at bonden i mange tilfeller er avhengig av jord utenfor brukets hovedsete. Det fremstår derfor som merkelig at FeFo så enkelt konkluderer med at bonden ikke har behov for jorda og dermed ikke er berettiget et kjøp.
Nordkalottfolket ber om at sametingsrådet har en gjennomgang av FeFos praksis på salg av jordbruksland og at bondens behov for kjøp av oppdyrket jordbruksland styrkes i FeFos forvaltning av arealene.