Fisken, folket og Arbeiderpartiet

Arild Inga fra Arbeiderpartiet på Sametinget påpeker at Nordkalottfolket og NSR er enige om tre setninger i fiskeripolitikken. Dette tolker jeg som et forsøk fra Ap på å bli relevante, spesielt ettersom Inga ikke sier et ord egen fiskeripolitikk.
Nordkalottfolkets fiskeripoltikk, Fisken, folket og samfunnet – et dokument med 12 hovedpunkter innen fiskeripolitikk, har vi fremmet i Sametingets plenum gjentatte ganger samt til Stortingets næringskomite under Stortingets behandling av kvotemeldingen våren 2024. Vi er fornøyde med at NSR har tatt til seg noe av vår politikk, men ennå gjenstår det mye før man kan konkludere om at vi er enig. Og som vi bruker å si: stjel gjerne politikken vår, men misbruk den ikke.
Kvoteomsetning er en utfordring
En av de store utfordringene i fiskeripolitikken er kjøp og salg av fiskekvoter. Nordkalottfolket er tydelig på at det burde vært ulovlig å omsette fiskekvoter. Denne ordningen har ført til spekulasjoner og dannelsen av kvotebaroner som sitter på store verdier som egentlig tilhører fellesskapet. Dette har ført til at det er vanskelig for kystbefolkningen å få tilgang til fiskeressursene.
Stortinget har foreløpig ikke vist vilje til å stoppe salg av kvoter, selv om kvotemeldingen erkjenner at dette gjør det vanskelig for unge fiskere å komme inn i yrket. Nordkalottfolket foreslår derfor at minst 20 % av kvoten trekkes tilbake ved hvert kvotesalg og gis til unge fiskere som rekrutteringskvoter.
Dessverre, må jeg få lov å si, har vi ennå til gode å oppleve at Ap og NSR fremmer en slik løsning for å begrense kvotebaroners eierskap av fellesskapets fiskeressurser. Men jeg har ennå ikke mistet håpet. Erfaringsmessig ser vi at NSR sakte, men sikkert adopterer våre forslag.
Vektleggingsregel i Havressurslova
Hvilken fiskeripolitikk AP på Sametinget kjemper for er derimot vanskelig å få øye på i Ingas innlegg, og kanskje dette er hele hensikten. Jeg tillater meg derfor å påminne Inga om at fiskeriministeren kommer fra Ap, og at vi ennå venter på svar på hvordan fiskeriministeren ivaretar vektleggingsregelen som er lovfestet i Havressurslova. Så langt ser det ut til at Aps fiskeripolitikk består av å strø om seg med knapper og glansbilder til kystbefolkningen og la kvoteranet fortsette.
Ved kvotefordeling har Havressurslova slått fast at sjøsamiske samfunn ikke bare skal hensyntas, men legges vesentlig vekt på. Det betyr at kystsamfunnene langs hele Finnmark og store deler av Troms skal vektlegges når kvoter fordeles på fartøygrupper. Regelen er ikke knyttet til samiske fiskere, men til området – uavhengig av etnisitet på fiskerne.
Kystsamfunn og kulturarv forvitrer
Så vidt vi vet har denne regelen ikke blitt brukt. I tider med kvotereduksjon er dette spesielt viktig. De siste årene har vi opplevd kvotereduksjon som har rammet fjordfiskerne hardt. Vi frykter at vi står overfor en gjentakelse av 1990, der fjordfiskerne blir kasta på land og kystsamfunnene forvitrer på grunn av manglende fiskeriaktivitet.
Ap på Sametinget har sagt lite om kravet til at fiskeriministeren må følge loven og vektlegge sjøsamiske samfunn. Det er uklart om de er motstandere av lovregelen eller om det handler om at de ikke får gjennomslag i eget parti.
For Nordkalottfolket er det avgjørende at fiskeripolitikken bidrar til sysselsetting og bosetning langs kysten. En fiskeripolitikk som ikke sikrer aktivitet, arbeid og levende samfunn på kysten, har mistet sin verdi. Det er gjennom å skape et bærekraftig og rettferdig system, hvor fiskeressursene kommer fellesskapet til gode, at vi kan sikre fremtiden for kystsamfunnene våre. Uten dette står vi i fare for å miste ikke bare arbeidsplasser, men også en betydelig del av vår kulturarv og identitet.
Av; Knut Einar Kristiansen, sametingsrepresentant og 2.nestleder for Nordkalottfolket