Flere kvinner inn i fiskeriene
-Uten kvinnene faller kystsamfunnene sammen. Så enkelt og så vanskelig er det! – dette sier sametingsrepresentant Ingvild Maria Leifsdatter Halvorsen, Nordkalottfolket, som fremmer ny og kvinnerettet fiskerisak på Sametingets plenum denne gangen.
Kystsamfunnene og fraflytting
Kystsamfunnene er preget av fraflytting, forgubbing og skjev kjønnsbalanse. Dette er en utvikling som har akselerert mer og mer siden 1980-tallet. Sametinget har bidratt til å bremse noe av fraflyttingstendensen gjennom sin støtteordning til fiskebåter. Denne ordningen har vært med å skape nytt liv og håp i flere små samfunn på kysten, men det er fremdeles flest menn som kjøper fiskebåter og etablerer seg i fiskeriene. Og dermed også flest menn som benytter seg av denne støtteordningen.
-Alle samfunn trenger både kvinner og menn, samtidig er kystens største primærnæring svært mannsdominert. Heldigvis er samfunnet i endring også der, og vi ser at stadig flere kvinner trer inn i fiskeriyrket og investerer i egen fiskebåt. Investering i kvinnelige fiskere er det samme som å investere i fremtidig økt bærekraft for samfunnene langs kysten. Med kvinner fylles kystsamfunnene med barn og familier, derfor er det viktig å beholde kvinnene i disse samfunnene. Et bidrag til dette er å motivere kvinner til å investere i fiskebåter og selv bli fisker-, sier Ingvild Halvorsen og fortsetter:
Økt finansiering til kvinner
– Derfor foreslår vi at sametinget øker støtten til kvinner som investerer i fiskeriene og vi ber sametingsrådet komme tilbake til plenum med sak der vi kan diskutere en helhetlig strategi for å øke andel kvinner i fiskeriene. Det er langt fra ukjent å bruke støtteordning for å motivere til å investere i egen bedrift. Eksempelvis har Innovasjon Norge økt finansieringsstøtte til kvinner som ønsker å etablere tilleggsnæring til primærnæringene.-