Skip to content

For likeverd, språk og levende lokalsamfunn i nord

Hilde-Kathrine Nilsen

Hilde-Kathrine Nilsen (48)

Bosted: Alta
Yrke: Sykepleier
Verv: Medlem av stammerådet

Hilde-Kathrine Nilsen (48) er vokst opp i det lille samfunnet Nervei i Gamvik kommune – midt i det som gjerne kalles hjertet av sjøsamisk kultur. Der, i en fiskarbondefamilie med dype røtter i fjord og fjell, begynte hennes engasjement for rettferdighet, fellesskap og kulturarv.

– «Vi vokste opp med sjøen som matfat og naturen som lekeplass. Jeg kjente tidlig på stolthet over bakgrunnen min – men også på skammen fornorskninga kunne legge over det samiske.»

I dag bor hun i Alta, er mor til fire og jobber som sykepleier i psykiatrien – og har videreutdanning i ledelse. Hun har bred erfaring fra både privat og offentlig sektor, særlig innen helse og ledelse. Og nå er hun klar for et nytt steg: som 4. kandidat for Nordkalottfolket i Nordre valgkrets ved høstens sametingsvalg.

– «Jeg har vært med i Nordkalottfolket i omtrent ti år, og sitter i dag i stammerådet. Nå kjenner jeg meg klar for å bidra enda mer – og jeg er motivert for å gjøre en skikkelig innsats på Sametinget.»

– Hva motiverer deg til å stille til valg?

– Det handler om likeverd mellom folk, rettferdighet og tilhørighet. Jeg har kjent på kroppen hva det vil si å bli vurdert som «ikke samisk nok», og det ønsker jeg ikke at noen unge i dag skal oppleve. Jeg ønsker ett Nord-Norge med god infrastruktur, gode levevilkår og ett stolt folk. Sametinget må være et sted der vi løfter fram hele det samiske mangfoldet – også den sjøsamiskekulturen jeg selv kommer fra.

– Hvordan preger din yrkesbakgrunn deg som politiker?

– Jeg er utdanna sykepleier og har videreutdanning i ledelse, har jobbet både i offentlig og privat sektor. Det har gitt meg et bredt perspektiv – jeg har god kjennskap hvordan systemene fungerer, og hvor de svikter. Spesielt i distriktene er det en kamp for å få på plass stabile tjenester slik at folk lever gode liv.  Jeg ønsker å bruke min erfaring for bedre og mer helthetlige tjenester i hele Nord-Norge, spesielt i distriktene.

– Hvilke saker vil du prioritere som sametingspolitiker?

-Havets ressurser har alltid vært livsgrunnlaget for kysten og Nord-Norge, og det vil det være i fremtiden også. Oppvokst i en fiskarbonde familie og med eldste sønn som kulturbærer i yrket så er fiskeripolitikk den største prioriteringssaken.

For meg er det også viktig å bevare, styrke og revitalisere det samiskespråk, spesielt det sjøsamiske. Det handler om kultur, identitet og tilhørighet – og samtidig legge til rette for framtid og vekst i nord. Det betyr at vi må skape arbeidsplasser, satse på infrastruktur, og sørge for bl.a tjenste- utdanningstilbud der folk bor. I tillegg må lokalbefolkninga ha reell medbestemmelse over bruken av naturressurser – både samer, kvener og nordmenn.

– Hva betyr Nordkalottfolkets politikk for deg personlig?

– Politikken gir rom for den jeg er. Jeg har alltid hatt en sjøsamisk identitet og tilhørighet, men det har ikke alltid vært like lett å være stolt av den. Være «same god nok». Nordkalottfolket har et inkluderende syn på samiskhet – og det er noe jeg virkelig er stolt av.

I tillegg jobber NKF for utvikling av samfunn der likeverd og selvråderett står sterkt, med tydelige budskap hele veien. Det handler om rettferdig forvaltning av de ressursene vi har og respekt for tradisjonell kunnskap.

– Hva håper du å bidra med hvis du blir valgt?

– Jeg ønsker å være en tydelig, lyttende og trygg stemme for folk i nord – særlig for dem som ikke alltid har følt seg sett eller hørt. Bidra til så sterkt jeg kan for å sikre og forsterke fjordfiskerne sitt livsgrunnlag. Jeg vil bidra til å styrke sjøsamisk synlighet, sikre lokal innflytelse og bygge sterke, levende lokalsamfunn der alle har like muligheter. Erfaring kommer med tiden, og jeg er klar for å lære og vokse i rollen. Sammen med resten av laget i Nordkalottfolket har jeg stor tro på at vi kan gjøre en stor forskjell. Jeg vil jobbe for at Sametinget skal være et samlende organ, ikke et sted som splitter.

– Hvem ville du invitert på middag hvis du fikk anledning? 

Æ tenke at æ gjerne skulle hatt Mari Boine på middag. Ho har vært en sterk stemme for samisk kultur og rettigheter, og hennes musikk reflekterer ofte kritikk av fornorskingspolitikken og diskrimineringen av samene. Hennes historie og musikk e helt unik.