Skip to content

1 Comment

  1. Thomas Myrnes Nygård
    11. oktober 2022 @ 12:28

    Jeg kommenterte følgende på facebookposten dra Nordkalottfolket om samme: « Ville vært interessant å høre samtalen, det får vi formodentlig etterhvert. Det er ellers undertegnede representant Ulf T. Johansen forteller om at skal ha fått liknende spørsmål fra. Her vil jeg fortelle min versjon av «spørsmålet», som var en samtale mellom to mennesker under den sosiale markeringen på kvelden for åpningen av det niende sameting. Samtalen dreide innom ulikt, som seg hør og bør for to mennesker som ikke kjenner hverandre og bryter ord første gang. På noe tidspunkt ba jeg Ulf Tore om å fortelle om sitt samiske liv, noe jeg var nysgjerrig på. Bosteder, engasjementer, slektskap, festivalliv, alt hva jeg nå ellers pleier dreie innom ved snakk om mitt eget samiske liv som bygutt i en nordnorsk by som gikk over gata for å slippe å forholde seg til slekta som var på bybesøk. (Dette med «den samisk smerten» var samtalen også innom, og kjøttsårer må iblant få en finger stukket i seg og vridd rundt, både for meg, for Ulf Tore og for andre.) Jeg opptattet at dette var en type samtale og tankeverden som representanten Ulf Tore ikke hadde tenkt mye over, og han ble direkte sint på meg, og gikk i forsvar med et angrep om at jo min gruppering (som er NSR) vil ha egen samisk stat og jobber for splittelse og frariving. Omtrent der avsluttet jeg samtalen, da «motspørsmålet» ble usaklig, og da samtalen tydelig ble følelsesladd og vanskelig fant noen vei videre. Dette var nytt for meg i samiske sammenheng, at man ikke kan snakke om hverandres samiske liv. At enkelte lar følelsene ta overhånd og går i forsvar, vel, det opplevde jeg da, og jeg ser at man også her starter med «angrep som beste forsvar». Hilsen sekretariatsleder/hovedsekretær i NSR.»

Legg igjen en kommentar