Inviterer maktapparatet til fjells
– Skal vi få til en endring, må maktapparatet i sør forstå utfordringene, og ønske å ta tak. Jeg har derfor valgt å invitere Statssekretær Fjellheim, Finansminister Vedum og påtroppende Klima- og miljøminister Sandvik for å bli med til fjells og se hvordan motorferdselloven fungerer, sier parlamentarisk leder for Nordkalottfolket, Toril Bakken Kåven.
– Det er lett å bli sint, indignert og frustrert over det vi oppfatter som uvitenhet og arroganse fra maktapparatet i sør, for utfordringer i nord. Men, hva hjelper det? Vi må aldri gi opp kampen for å få leve og bo i nord, og for å få beholde og videreutvikle vår egen naturbrukskultur. Om vi ikke har bedre tilgang til naturen, ser jeg heller ikke hvordan vi skal klare å holde på menneskene i nord. Det er derfor avgjørende viktig at maktapparatene rundt oss forstår dette, spesielt i sør – det er kun de som kan endre lovverket i en retning som gir oss likeverd, bolyst og flere arbeidsplasser.
Det er derfor sendt følgende invitasjon i dag, som jeg håper vi får positivt svar på henvendelsen
.
«Invitasjon til nord og til fjells, Fjellheim, Vedum og Sandvik
I podcasten Giæver og gjengen/Mediebobler fredag 23. august 2024, er statssekretær Fjellheim en av gjestene. Der deler Fjellheim sine tanker rundt fremveksten av Nordkalottfolket som parti, og diskuterer rundt det faktum at når de etablerte partiene mister stemmer og mandater, så mister man også kontakten med maktapparatet i sør. Det sies ikke direkte, men man lar det flyte: dette kan utgjøre en sikkerhetsrisiko i nord. Fjellheim analyserer også riktig når han snakker om at Finnmark er så langt unna, at ingen tar regionen på alvor.
Jeg lar meg ikke indignere av at man mener nord er gokk, og at man ser på Nordkalottfolket, som en trussel mot de etablerte. I all ansvarsfraskrivelse har vi allerede hørt mye: Nordkalottfolket er fare for det samiske demokratiet, og utgjør kreften på sametinget, det er vår skyld at AP tapte valget i nord. At Senterpartiet nå leter etter grunner til at folk må stemme dem: «stem på oss, ellers mister nord kontakta med maktapparatet i sør» oppfatter jeg budskapet å være. Jeg er rykende uenig, men det er en annen diskusjon.
Lover som diskriminerer
Vi har en motorferdsellov som har tvunget oss bort fra naturen, hvor vi ønsker å leve og skape arbeidsplasser. Bær råtner på rot, fisken brukes ikke, for hundretalls av millioner hvert år. En hel næring har nærmest dødd ut, fordi det står i loven at den ikke er næring. 40 års erfaring med dette har gitt meg erfaringer jeg gjerne skulle vært foruten, men som jeg gjerne vil dele med sentralmakta i håp om en bedre fremtid.
Naturbrukskulturen er sterk, del av vårt verdensbilde, og grunnen til at vi bor i nord, og i distriktene. Motorferdselloven er direkte diskriminerende, og bidrar mer fornorskning. Både nordmenn, samer og kvener mister sitt levesett, vår kultur er ikke grunnlagt på å «trø asfalt», som det heter her nordpå. Og forslag til ny lov er enda verre.
Vi har en reindriftslov og statsforvaltning som overstyrer alt. Reindriftsloven bestemmer om vi skal få dra til fjells, når vi skal jages ned, om man skal få bygge en sjøbu ved havet der familien har holdt til i generasjoner, eller en veranda på hytta si. Og klarer man ikke å stoppe oss med reindriftsloven, så bruker man bare annet lovverk. Det er alltid noe.
Vi ber bare om likeverdighet. Likeverdighet mellom folk, og likeverdighet mellom næringer. Reindrifta skal fortsatt være sterk, men skal ikke overstyre alt. Vi skal være likemenn, både internt i nord, men også for å diskutere større nærings- og samfunnsprosjekter. Det er himla lite å be om, og burde være en selvfølge for Senterpartiet og AP, og Høyre for så vidt. Om dere vil forstå utfordringene, er jeg sikker på at dere vil løse problemet.
Jeg inviterer herved Fjellheim sammen med finansminister Vedum og påtroppende klima- og miljøminister Sandvik til å bli med på en dagstur på Finnmarksvidda og noen av utmarksområdene. Uten å se utfordringene i praksis, er det vanskelig å forstå diskrimineringen, og hvor mye store ubrukte ressurser som verken brukes til utmarksnæring eller andre arbeidsplasser. Det gjelder ikke bare nord, men hele landet.
Om dere er villige til å lytte, vil dere forstå. Og om dere forstår, vil det være umulig å ikke endre lovverket. For jeg antar vi har samme mål om bolyst, at diskriminering ikke skal forekomme, og at man skal ta landet i bruk. Hele landet. Også nord. Får dere til den endringen, vet jeg med sikkerhet at Nordkalottfolket vil slutte å vokse.
Jeg imøteser deres svar, og håper dere vil sette av en dag til befaring og til å se disse problemstillingene i praksis. Det vil være praktisk best å planlegge en slik befaring i september, da sneen allerede kan være kommet i oktober.»