John Arne Markussen (71)
Bosted: Oslo
Yrke: Rådgiver innen ledelse, strategi og kommunikasjon
Verv: Styreleder Nordre
Han har sittet i redaktørstolen i et av landets største mediehus, rapportert fra verdensmetropoler og jobbet med forretningsutvikling på høyt nivå. Nå vender John Arne Markussen (71) blikket nordover – mot sin egen bakgrunn og mot framtida for landsdelen han kommer fra.
– «Jeg er sjøsame fra Repvåg i Nordkapp kommune. Røttene mine har alltid ligget i nord – og nå er tiden inne for å bruke erfaringa mi til å jobbe politisk for regionen.»
Markussen gikk ungdomsskole i Båtsfjord, videregående i Alta, og begynte sitt journalistiske liv i Altaposten. Etter fullført utdanning på Norsk Journalistskole startet han i Dagbladet, hvor han gjennom årene hadde roller som utenrikskorrespondent, nyhetsredaktør, sjefredaktør og administrerende direktør. I dag jobber han som frittstående rådgiver innen ledelse, strategi og kommunikasjon.
– Jeg har hatt et rikt yrkesliv, men det som virkelig engasjerer meg nå, er hvordan vi kan utvikle Nord-Norge – og gjøre det på en måte som gagner både folk og kultur.
– Hva fikk deg til å engasjere deg i Nordkalottfolket?
– Det handler om likeverd og respekt – mellom folkegrupper, mellom sentrum og periferi. Nordkalottfolket står for en inkluderende og samarbeidsorientert politikk, som speiler min egen bakgrunn og mine verdier. Jeg kjenner meg igjen i partiets ønske om å forene det samiske, kvenske og norske – og å sikre rettferdig fordeling av ressurser og makt i nord.
– Hva er de viktigste sakene du ønsker å løfte fram politisk?
– Først og fremst må vi sikre lokalt eierskap til naturressurser. De verdiene som skapes i nord, må også komme lokalsamfunnene til gode. I tillegg må vi satse tungt på infrastruktur og næringsutvikling – det er forutsetningen for at folk skal kunne bo, jobbe og trives her. Vi må forbedre veinettet og få bedre flytilbud, i tillegg til å legge til rette for både industri og grønn omstilling.
Og så brenner jeg for kultur og språk, særlig det sjøsamiske. Fornorskningen har satt dype spor. Nå må vi sikre at den samiske kulturarven – i alle sine former – får vokse og synliggjøres.
– Hvordan vil du bruke din bakgrunn i media og næringsliv i politisk arbeid?
– Jeg vet hvordan systemene fungerer, og hvordan beslutninger tas. Jeg har jobbet med alt fra krisehåndtering til strategi, og jeg vet hvor viktig kommunikasjon og tydelig retning er. Politisk arbeid handler ikke bare om idealer – det handler om gjennomføringsevne. Jeg kan være en som får ting til å skje.
– Hva slags framtid ser du for Nord-Norge – og hvilken rolle bør Sametinget spille?
– Jeg tror på et sterkt, selvbevisst Nord-Norge. Men det skjer ikke av seg selv. Vi trenger politikere som kjenner regionen, som samarbeider bredt og som tør å tenke stort. Sametinget bør være en kraft for utvikling, ikke bare forvaltning – og en tydelig stemme for hele det samiske mangfoldet. Jeg mener Nordkalottfolket kan bidra til å modernisere sametingspolitikken og gjøre den mer relevant for flere.
– Hva vil du si til folk som vurderer å støtte Nordkalottfolket ved valget?
– Hvis du vil ha et Sameting som er opptatt av likeverd, samarbeid og framtidstro – da er vi et godt alternativ. Vi jobber ikke for én gruppe mot en annen, men for at hele Nord-Norge skal ha en stemme, og for at samisk identitet skal kunne leves fritt – på mange måter.
– Hvem ville du invitert på middag hvis du fikk velge fritt?
– Tidligere havrettsminister Jens Evensen. Hans betydning i norsk historie kan knapt overvurderes. Ingen enkeltperson har gjort mer for vårt lands økonomi enn Evensen. Historien om hvordan han gjorde Norge til havets supermakt er kraftig underkommunisert og i liten grad forstått.