
Knut Wingstad (58)
Bosted: Bardufoss
Yrke: Pensjonert forsvarsmann
Aktuelt: Sametingsrepresentant, med i hovedutvalg for Næring, klima og miljø i Troms fylkesting og første vara, nestleder i NkF, medlem av stammerådet og sentralstyret
På Bardufoss, i et hus han bygde sammen med kona Ninja i 2014, bor Knut Hærulf Wingstad – trebarnsfar, forsvarsveteran og en tydelig stemme for Nord-Norge på Sametinget. Han ler litt når han sier det:
– Jeg har aldri sett på meg selv som politiker. Men jeg har alltid engasjert meg når jeg ser urett eller når folk blir behandla dårlig. Da kan jeg ikke bare sitte stille.
Men nå er han politiker – og en erfaren sådan. Etter at han ble med i Nordkalottfolket i 2021, har det gått slag i slag: vara på Sametinget, fast representant fra 1. august 2024, medlem i Oppvekst-, omsorg- og utdanningskomiteen, og i tillegg engasjert i Troms fylkeskommune. Som organisatorisk nestleder i partiet, bærer han også en stor del av det interne maskineriet. Det er tydelig at han brenner for det han gjør.
– Hvor kommer du fra, Knut?
– Jeg er oppvokst i Tamokdalen i Gaisi, men bor nå på Bardufoss. Det er her vi har slått rot. Jeg og Ninja har tre barn – eldste sønn nærmer seg 30, mellomste jenta er 24, og minstemann fyller 17 nå i sommer. Tida går fort!
Når han har fri, bruker familien gjerne tiden i naturen – med campingvogn om sommeren, eller som i år: for aller første gang med campingbil.
– Det blir en ny måte å feriere på – vi gleder oss til å teste det ut! Og om vinteren er det scooterturer til fiskevann med overnatting i telt. Vi har også vintercamp i Skibotndalen – der blir det mange helger.
Etter 39 år i Forsvaret, gikk Knut av med pensjon sommeren 2024. Hans siste stilling var som operativ sjef for flyplassdriften ved Evenes militære flyplass. Forsvarspolitikk og beredskap er fortsatt en hjertesak.
– Hvordan preger den erfaringen ditt politiske engasjement?
– Jeg har sett hvor viktig det er med et sterkt totalforsvar i nord – spesielt nå, i dagens sikkerhetspolitiske situasjon. Men det beste vi kan gjøre i tillegg til å styrke Forsvaret, er å sørge for bosetting. Vi må få lys i husene, i hele Nord-Norge.
Han er tydelig på at det må skapes grobunn for at unge skal bli – og komme tilbake.
– Vi må tilrettelegge for attraktive arbeidsplasser, god infrastruktur og et levende samfunn. Derfor er jeg opptatt av prosjekter som Nord-Norgebanen og opprusting av fylkesveiene. Det handler både om forsvar og næringsutvikling.
– Hva med miljø og naturbruk – hvordan balanserer man det?
– Jeg mener at lokalbefolkningen i nord – samer, nordmenn og kvener – skal ha like rettigheter til naturen. Tradisjonell utmarksbruk må respekteres. Og så må vi få slutt på overstyring fra sentralt hold. Kommunene vet best hvordan man forvalter sin egen natur. Vi må få mer lokalt selvstyre – det er det mest rettferdige og mest bærekraftige.
Knut snakker varmt om Nordkalottfolkets verdier – likeverd, samarbeid og respekt mellom folkegruppene.
– Det er det som står mitt hjerte nærmest. Å bygge fellesskap. Ikke dele folk inn i båser, men se hverandre og jobbe sammen for Nord-Norge.
– Hva ser du mest frem til i tida som kommer?
– Å få bidra. Å gjøre en forskjell. Det er mye arbeid, men jeg kjenner at dette er meningsfullt. Når jeg møter folk som sier «endelig noen som snakker for oss» – da vet jeg at det er verdt det.