Kystsamfunn betaler prisen for feilslått fiskeripolitikk
Tidligere denne måneden kunne vi lese at Gamvik Seafood og Aalesundfisk permitterer eller sier opp nærmere 100 ansatte i fiskeindustrien. For Gamvik kommune og kysten generelt er det dessverre en varslet katastrofe.
Fiskeripolitikken og særlig forvalting av kvoter, har ikke bare privatisert store deler av våre felles maritime ressurser, men i tillegg aktivt bidratt til avfolking av kysten. Fiskeriavhengige samfunn ligger nede og det ser ikke ut til å være lys i enden av tunnelen.
Kvotemelding var for kapitalen – ikke folket
Kvotemeldinga fra tidligere i år, Folk Fisk Fellesskap er ikke i nærheten av å møte kystens behov for stabile rammebetingelser. Folk i betydning av de menneskene som bor og lever langs kysten er de store taperne, mens kvotene blir samlet på stadig færre hender mister de sitt livsgrunnlag. Fisken er blitt en privat ressurs som omsettes til høystbydende, uten at kystflåten prioriteres eller leveringsforpliktelser overholdes.
Kvotemeldingen lover til og med forutsigbarhet og rettferdig fordeling. Jeg tror ikke man tar for hardt i dersom man påstår at det rett og slett er en hån mot hele kysten, mot folket og mot fellesskapet. Når vi skal måle resultatet av politiske valg i ressursforvaltninga kan man rett og slett la tallene tale for seg selv.
Selv om Statsforvalterens redegjørelse for folketallet i Finnmark ikke spår en nedgang i folketallet frem mot 2050, så vil andelen i alderen 80 år og eldre øke med 134%. Det kan uten tvil slås fast at det ikke bygges levedyktige samfunn for fremtiden med dagens politikk.
Fiskeriministeren er en forvalter av våre felles ressurser
Kysten har reagert unisont og kraftig på regjeringens distrikts- og fiskeripolitikk, men blir nærmest avfeid av fiskeriministeren som påstår at regjeringen ikke styrer biologien og peker på generell nedgang i fiskebestanden. Det mener vi er komplett skivebom og en ansvarsfraskrivelse vi ikke kan la stå uimotsagt.
Bestanden skal til enhver tid forvaltes, og forvaltning, er sakens kjerne. Vi i Nordkalottfolket mener at denne forvaltningen er på tide å gjøre noe med. Det er på tide å etterleve Havressurslovens formål om at fisken skal gi arbeidsplasser og bosetning på kysten. Det er blant annet nå regjeringen skal bruke den lovfesta vektingsregelen om at fjord- og kystflåten i Finnmark og store deler av Troms skal prioriteres ved kvotefordelingen.
Det er nå fiskeriministeren skal vise at hun er på lag med folket. Det er nå hun skal fri kysten fra kapitalens kvelertak. Det er nå hun skal sette ned foten og drive aktiv forvaltning, slik at kystsamfunnenes ikke utarmes. Det er rett og slett på tide at fiskeriministeren fra Finnmark viser i handling at kysten betyr noe, og at hun har alle intensjoner om å opprettholde samfunnskontrakten og sikre en bærekraftig fremtid for alle som lever av og ved havet.
Avfolking styrker ikke fellesskap
Nordkalottfolket mener at det må innføres tiltak for å snu utviklingen, for å bygge opp våre fiskevær og oppfylle intensjonene om verdiskaping, bosetting og arbeidsplasser langs hele kysten til det beste for dagens og fremtidige generasjoner.
Vi forventer at vekting av kystsamfunnene iverksettes ved kvotefordelingene, at man igangsetter havdeling slik at kyst- og fjordflåten ikke må konkurrere med havgående flåte, at man igangsetter ressursrentebeskatning av fisk som ikke landes på kaia og at trålkvotene tilbakeføres de samfunnene de tilhører.
Nordkalottfolkets oppslutning er et uttrykk for at distriktene har fått nok av feilslått sentralgitt politikk. Vi trenger et demokrati der man kan delta og utforme politikk fra nord og for nord, der likeverd og bruk av ressursene skal sikre bosetting og næringsutvikling.
Av: Roger Iversen, Regionleder for Nordkalottfolket Øst-Finnmark