– Må endre «søringenes» tankegang om at vi er fiender av naturen
– Vi ønsker selvfølgelig ikke å ødelegge naturen som er vår psykolog og vårt treningssenter, sier Toril Bakken Kåven.
Toril Bakken Kåven fra Tverrelvdalen i Alta er den de aller fleste forbinder med Nordkalottfolket. Hun startet partiet i 2005, hun er fortsatt partileder og hun var partiets presidentkandidat til høstens sametingsvalg. I 2019 ble hun også valgt inn på fylkestinget i Troms og Finnmark.
Selv om hun, etter hvert som årene har gått, har fått med seg flere både rutinerte og urutinerte politikere som står fram, er partilederen fortsatt den som oftest står i stormen på partiets vegne. En rolle hun har tatt på strak arm til tross for nokså heftige personangrep.
Vi skal nå bli bedre kjent med partilederen når hun deler litt om seg selv og sine tanker om samepolitikk. Men som vanlig i denne artikkelserien må politikken vente. Vi skal først få vite mer om hvem hun er.
– Jeg er tverrelvdaling, men bosatt i Øvre-Alta, og jeg har en datter på 12 år. Jeg har jobbet med utmarksnæring, reiseliv og rådgivning i en årrekke. Driver Nordlysmat som sanker og foredler ville urter og bær, og jeg har i tillegg kjøpt en gammel skole på Alteidet i Kvænangen som nå er omgjort til en liten gjestegård, sier hun.
Bakken Kåven har tidligere hatt ulike typer verv både i politikken og utenfor. Blant annet nestleder i plenumsledelsen på Sametinget, nestleder i FeFo-styret og styreleder i Innovasjon Norge Finnmark. Allerede i ung alder tok hun ansvar og ledet styret i organisasjonen 4H.
– 4H var viktig for oss unger på bygda og det velkjente 4H-løftet bør all ungdom forsøke å leve etter: «Vi lover å arbeide mot det mål å bli en ungdom med klart hode, varmt hjerte, flinke hender og god helse.»
Studerte i utlandet
Etter at videregående var unnagjort hjemme i Alta startet et utdanningsløp som endte opp med mastergradstudier i reiseliv.
– Jeg hadde sommerjobbTyskland før jeg var ferdig med videregående. Så var det reiselivsstudier på høyskolen i Finnmark, det som i dag er Campus Alta, Universitetet i Nord-Norge. Deretter studerte jeg italiensk i Bergen og hadde flere reiser og sommerjobber i Italia. Så ble det masterstudie i reiseliv både på University og Ghent i Belgia og University of Surrey i England.
– Så du er tydelig eventyrlysten, men kan du beskrive deg med tre ord?
– Da vil jeg si at jeg er effektiv og engasjert. Også bør jeg vel kanskje også nevne at jeg er litt glemsk!
– Glemsk?
– Akkurat, du har lyst å drite meg ut og vil selvsagt ha det nærmere forklart. Ja, jeg glemmer ting over alt. Mister votter, luer og hansker, og får det tilsendt fra de mest fantastiske steder. Lommeboka er blitt igjen på flytoget og pc-vesken på en buss i Oslo. Er det forklaring nok?
– Ikke nødvendigvis, har du flere eksempler?
– Akkurat. Nevnte jeg at jeg ikke alltid har hatt kontroll på hvordan koffert jeg har tatt med meg på reise, og at jeg har opplevd å ankomme hotellrommet for så å ikke kjenne igjen noe av det som ligger i kofferten?
– Ok, det holder. Takk!
Hytta som fristed
Med politiske verv både på sametinget og fylkestinget, og to bedrifter å holde kontroll på, blir det ikke nødvendigvis veldig mye tid til overs.
– Men, du har allerede beskrevet seg som effektiv, så noe tid til overs må du vel ha?
– Joda, jeg koser meg når jeg kan ta jentungen med på hytta på Finnmarksvidda, langt utenfor allfarvei og i et område uten telefondekning. Der kan vi være alene og drive med vårt uten å bli forstyrret av omverden. Gjestegården på Alteidet er vårt paradis på kysten, og der tilbringer jeg en god del tid både når jeg må jobbe og når jeg skal ha fri sammen med jentungen.
– Men har du ingen hobbyer som vanlige folk har?
– Da jeg var ungdom i Tverrelvdalen var strikking en viktig hobby. Den har jeg tatt opp igjen de siste årene. Også liker jeg å lage mat når jeg trenger noe annet å tenke på, eller bare vil koble av. Ikke nødvendigvis så kompliserte retter, men jeg er glad i å lage tradisjonskost og salater. Problemet er at jeg som oftest lager for mye, som om vi var 12 i familien. Så det kan bli en del restemiddager i påfølgende dager.
Bakken Kåven spilte selv håndball i ungdomstiden og gleder seg over at datteren har samme interesse.
– Hennes aktiviteter gir meg noen lett påtvungne hobbyer, og noen jeg gjør med stor glede. Håndball er en glede å følge med på, men jeg må innrømme at jeg sliter litt med fotballen. Men jeg holder ut, og jeg jeg veldig glad for at hun er aktiv.
Vil bidra for levedyktige samfunn
Siden vi nå vet mer om den engasjerte, effektive og kanskje litt glemske partilederen kan vi endre tema og gå over på politikk.
– Hva anser du som det viktigste for deg å jobbe med den neste tiden på Sametinget?
– Som partileder har jeg mange saker som engasjerer meg. Men jeg er spesielt opptatt av at nord skal vokse, og at vi alle er likeverdige, uavhengig av bosted, etnisitet og andre parametre. Og skal vi beholde vår særegne kultur må vi sørge for å ta vare på utmarksbruken og naturforståelsen i nord. Det har vært fælt å se hvordan et helt folk er blitt tvunget bort fra sin egen naturforståelse.
– Tvunget bort, kan du forklare?
– De fleste av oss i nord har ikke samme tanker rundt naturvern som det man har lengre sør og i større byer. I nord lever vi fortsatt i naturen, og har en holdning om at mennesket, på godt og vondt, er en del av naturen. Mens «by-tankegangen» er at mennesket er en fiende av naturen, og at naturen må vernes mot oss mennesker. Det er fullstendig misforstått og stikk i strid med den nordkalottske tankegangen om at bruk av naturen er beste form for vern. Vi bruker naturen til høsting av mat, som psykolog, som kino, treningssenter og alt annet, da er naturligvis vår fremste interesse å ivareta naturen, men vi gjør det mens vi bruker den.
– Skjønner. Noe mer på hjertet?
– Ja, får jeg lov?
– Jepp!
– Å, så bra. Da vil jeg si at som leder av partiet ser jeg fram til å drøfte videre med mine partikolleger om hvordan Nordkalottfolket kan fortsette å utvikle seg i en positiv retning, og hvordan vi som parti og med vår politikk kan bidra til å skape arbeidsplasser og levedyktige samfunn. Det syns jeg er utrolig spennende. Vi er ikke som andre partier, og det skal vi heller aldri bli.
– Akkurat, men en ting til før vi avslutter; har du noen vaner du bare MÅ gjøre?
– Jeg er fullstendig avhengig av kaffe på morgenen. Jeg våkner som oftest tidlig, og de første to koppene med kaffe er aldeles vidunderlig. En dag uten kaffe er egentlig litt bortkastet, syns jeg. Også må jeg legge til at på denne tiden av året, i januar-februar, er det to ting man ikke kommer utenom. Det ene er mølja, altså fersk torsk med lever og rogn som jeg på denne tiden av året gjerne spiser en gang i uka. Det andre er å henge opp reinkjøtt til tørking. Så på samme måte som en dag uten kaffe er bortkastet, er en vinter uten tørkakjøtt akkurat det samme.