Motorferdselsutvalget konstruerer A- og B-samer
Motorferdselsutvalget har fratatt samer utenfor reindriftsnæringen det folkerettslige vernet og muligheten til å utvikle sin kultur i sin samtid. De argumenterer så intenst for å frata alle andre samer rettigheter at man kan begynne å mistenke at dette er gjort bevist for å innskrenke definisjonen av samer i Norge. Og dermed også redusere antall samer.
FNs menneskerettighetskomité har uttalt at Konvensjonen om sivile og politiske rettigheter (SP) artikkel 27 ikke bare beskytter minoriteters tradisjonelle levemåter, men også anerkjenner tilpasninger til moderne levemåter og påfølgende bruk av teknologi.
Motorferdselutvalget deler samefolket
Utvalget har derimot konkludert med at samer utenfor reindriftsnæringen ikke har folkerettslig grunnlag til å utvikle sin kultur ved bruk av teknologi. Konklusjonen deres er like hårreisende som den er feil: samer utenfor reindriftsnæringen har ikke krav på beskyttelse gjennom SP 27, dersom de skal utøve egen kulturarv ved hjelp av teknologi.
Nordkalottfolket forventet at Motorferdselsutvalget aktivt tok i bruk Sannhet- og forsoningskommisjonens rapport da de fikk utsatt frist til å levere sin innstilling til ny motorferdsellov. Dessverre må vi konkludere med at utvalget, ikke har forstått, eller ikke brydd seg om hva kommisjonen har drøftet.
Samisk utmarksbruk viktig for kultur og identitet
Sannhet- og forsoningskommisjonen konkluderer med at den samiske utmarksbruken fremdeles er levende, til tross for mange hindringer, og at denne bruken er med på å konstituere og bekrefte samisk kultur og identitet. Og kommisjonen konkluderer også med at «Norske myndigheter tar i forvaltningen av områdene i liten gard høyde for verken den samiske eller kvenske ressursbruken og de sedvaner som ligger til grunn. Dette har over tid brutt ned muligheten for både samisk og kvensk utmarksbruk og sedvaner.»
Samisk utmarksbruk har en lang historie som strekker seg tilbake til førhistorisk tid og har vært avgjørende for samenes overlevelse og kultur. Utmarksbruk refererer til bruken av land og ressurser utenfor de faste boplassene, som ofte involverte reindrift, jakt, fiske og sanking. Disse aktivitetene var og er fortsatt sentrale i vår samiske kultur og hjemmeøkonomi. Naturen og bruk av dens ressurser har alltid vært en viktig del av samisk livsform, filosofi og identitetsforståelse.
Den samiske bruken av utmarka er med andre ord viktig for å bevare denne delen av den samiske kulturen og identiteten, både for å forstå vår egen historie og som grunnlag for vårt fremtidig levesett.
Strukturell fornorskning
Dessverre ser vi igjen at et regjeringsoppnevnt utvalg, også etter Sannhet- og forsoningskommisjonens brede rapport kom i 2023, ikke greier å se den strukturelle fornorskningen som ligger i den statlige naturforvaltningen.
Ikke bare viderefører Motorferdselsutvalget strukturer som fornorsker, men denne gangen klassifiserer de samene i A- og B-samer helt bevist, i tillegg. Der noen er bedre samer enn andre. Og disse tilkjennegis full beskyttelse av minoritetsrett til egen kultur og utvikling, mens andre samer avskrives denne retten. Dette er dypt urettferdig og innfører en diskriminerende praksis som underkjenner samene som ett folk, våre kollektive rettigheter og identitet.
Samer er likeverdig
Nordkalottfolket mener det er myndighetenes fordømte plikt å anerkjenne og respekterer alle samer som likeverdige, uavhengig av om man er tilknyttet reindriftsnæringen eller ikke.
Og vi forlanger at regjering og Storting forkaster Motorferdselsutvalgets klassifisering av samer i A og B-samer. Og ikke minst krever vi at regjering og Storting sikrer alle samer likeverdig tilgang til utmarka i den nye motorferdselloven, slik at naturbrukskulturen også i fremtiden kan leve og bidra til å styrke samisk kultur og identitet.
Dette kravet inkluderer også kveners og nordmenns naturbrukskultur. Mangfold er en styrke for nord, og den nye motorferdselloven må ha en inkluderende tilnærming som anerkjenner og verdsetter alles naturbrukskultur.
Send høringssvar
Står du utenfor reindriftsnæringen, der din høsting i utmarka og, det norsk forvaltning definerer, rekreasjon er en viktig del av din samiske hverdag, send høringssvar.
Synliggjør hvorfor utmarksbruken er viktig for din hverdag, din kultur og din samiske identitet. Ikke la myndighetene få lov til å klassifisere oss i A- og B-samer. Vi er ett folk som har lik rett til beskyttelse for vår kultur!
Om du nordmann eller kven er det like viktig å gi myndighetene beskjed om at din naturbrukskultur er like viktig for din hverdag som andres utmarksbruk.
Av; Vibeke Larsen
Leder og sametingsrepresentant for Nordkalottfolket