Nasjonaliser kraftproduksjonen og -omsetningen
Nå må regjering og storting ta grep, og sørge for at vi og fremtidige generasjoner har kontroll over våre egne ressurser, sier fylkestingsrepresentant på Troms og Finnmark fylkesting for Nordkalottfolket, Toril Bakken Kåven.
– Vi har over flere år stått med store øyne og sett på at EL, så absurd det enn høres ut, er blitt en salgsvare som selges på det åpne marked. Man kan lure på hvordan det er mulig å komme dit, men der er vi altså. Mange av oss bor rett under en dam, eller like ved vindmøller, og har avgitt store områder til dette. Da er det naturlig at vi alle, som har sikret Norge EL over lang tid, skal få kjøpe dette til en fornuftig og lav pris.
– Vi ser også at deler av næringslivet allerede er svekket etter to år med pandemi, og sliter med ettervirkningene av dette. Jeg frykter et ras av konkurser fremover som følge av høye strømpriser. Det er hjerteskjærende å se lese historier om bønder som ikke høster gulrøtter fordi de ikke har råd til kjølelager, eller hoteller som stenger ned som følge av helt ville strømpriser, sier Kåven.
Å være politisk ansvarlig, betyr at man av og til må sette en fot i bakken, gå noen steg tilbake, og fortsette i en ny og bedre retning. Nå er det på tide at flertallet på stortinget jobber for å sikre det norske folk, så skal vi selvfølgelig også bidra til både gass, olje og EL ut til verden, i den grad vi har til overs.
Vi har derfor fremmet følgende utttalelse til Troms og Finnmark fylkesting, og håper selvfølgelig at flest mulig på Fylkestinget vil stille seg bak uttalelsen. Vi er ikke i tvil om at det er dette folket ønsker.
***************************************
Her er forslag til uttalelse som vil bli levert fra Nordkalottfolket:
Uttalelse: Nasjonaliser kraftproduksjon og -omsetningen
Strømprisen bestemmes dagen før av Nord Pool, en børs basert på etterspørsel i 16 land, som har knyttet seg sammen via utenlandskabler. Prisen påvirkes av faktorer som tilgjengelig kraft, og ytre faktorer som kaldt vær, lite vann i magasiner, lite vind, vedlikehold kraftverk og linjer, oljepris mm.
Norge er inndelt i 5 prisområder etter hvor mye kapasitet på infrastrukturen, og mengde kraft de kan flytte internt i området, og mellom de enkelte prisområdene. Dette er et markedsbasert system som gjør at Norge ikke kan bestemme prisen på egen kraft. Vi betaler alltid nærmest høystbydende pris for kraften i hvert enkelt prisområde, og har vi mistet kontroll over prisen på eget produkt.
Strømstøtten dekker deler av kostnaden for private husholdninger, men for næringslivet og eiere av fritidseiendommer, er dette kritisk.
Nordnorge har det kaldeste klimaet i Norge, og kan forvente svært høye strømpriser gjennom hele vinteren.
Det er ikke forhold i Norge som er årsaken til de høye strømprisene. Det har heller ikke blitt dyrere å produsere strøm i Norge. Det er ikke produksjonskostnadene med er rimelig påslag som bestemmer strømprisene i Norge.
De enkelte kommuner og distrikt har avgitt områder til kraftproduksjon, fordi dette er viktig infrastruktur for befolkningen, næringslivet og hele samfunnet. Hittil har man akseptert dette, fordi det gir trygghet for livsnødvendig infrastruktur og nok kraft til en fornuftig pris.
Elektrisitet er infrastruktur som det er umulig å klare seg uten i dagens samfunn. Når dette er lagt ut til markedspris styrt av alle andre enn vi som produserer kraften, gir det konsekvenser vi umulig kan akseptere i nord. Vi må ha en kraftproduksjon som er eid, evt styrt av nasjonale krefter, som sikrer at strømprisen vi betaler, er til fornuftige priser gjennom hele året. Våre egne vannmagasiner og kraftreservoarer har gitt oss jevn pris over året, og kostnaden for produksjon er kjent. Det er ingen grunn til å akseptere at vi som befolkning skal ha ulempen med å bruke områder til kraftproduksjon, og i tillegg skal det vi avgir, selges tilbake til oss til høystbydende.
Vi kan ikke akseptere at energien som er folkets ressurs gjøres om til en børsvare som kun har som mål å fylle kontoene til noen få. Folkets ressurs, som kraften er, skal komme folket og samfunnsutviklingen til gode i form av fornuftige kraftpriser.
Derfor må vi nasjonalisere kraftproduksjon og -omsetning gjennom følgende tiltak:
- Norge må ta kontroll over NordPool og la Statnett og norske kraft- og nettselskap stå for omsetningen av strøm. Norske brukere skal få mulighet til å kjøpe strømmen fra Statnett, og norske kraft- og nettselskap. Pris bør være basert på et prinsipp om «kost pluss» – en form for prisregulering hvor man kun får lov til å ta seg betalt for det man har av direkte kostnader.
- Det må settes et statlig krav om minimum magasinfylling hele året – og samtidig sørge for at dette etterleves. Strøm til nordmenn er det viktigste, overskuddskraft kan selges ut av landet.
- Norge må reforhandle avtalene om utenlandskablene, slik at Norge får nasjonal kontroll med hva som skal gå ut og inn av strøm.
- Statnett må pålegges å investere i stamnettet slik at en unngår flaskehalser som skaper de store prisforskjellene innenlands.
- Vindkraftanlegg skal inn under nasjonal kontroll, noe som betyr at Staten skal kjøpe seg inn i vindkraftanleggene og fremtidige vindkraftanlegg kan kun eies av norske interesser.