Nordkalottfolket er garantisten for det samiske demokratiet
Line Kalak, fra Samelista – ei fylkestingsliste med utspring fra NSR, frykter motstemmer i Sametinget og vil forkaste det samiske demokratiet for å slippe å møte disse motstemmene.
I iFinnmarks artikkel «Frykter for samisk kultur: – Finnmarkinger vil inn på Sametinget for å bryte ned vernet», bruker Kalak stor plass til å bekymre seg for at samer med feil mening kan få flertall i Sametinget. Så bekymret er Kalak at hun foreslår at Sametinget skal settes under regjeringens administrasjon om sametingsvalg fører til at det blir et politisk flertall for noe annet enn hennes politiske syn.
Samer som endelig erkjenner seg som samer, etter lang og hard fornorskning, levnes hverken kunnskap eller integritet til å delta fullt ut i det samiske demokratiet i denne artikkelen. De stemples som kunnskapsløse og uten kompetanse til å fatte beslutninger i det samiske parlamentet.
Dessverre er ikke dette overraskende holdninger fra den kanten av samepolitikken. Nordkalottfolket har allerede kjempet mot disse kreftenes mål om å rangere samene i gode nok og ikke god nok samer i nærmere to år. Gjennom Telemarksforsknings undersøkelse av valgmanntallet skulle til og med politisk ståsted kartlegges, som om at samers politiske ståsted har noe å si for om samer er kvalifisert til å ha stemmerett eller ikke til sametingsvalg.
Valgfornektelse
Kalaks nye tanker er at disse «kunnskapsløse» samene skal få stemme, for samer er de. De er bare ikke fullgode samer – de mangler kunnskap etter hennes mening. Men stemmer de for en annen politikk enn hun er enig i, skal hele det samiske demokratiet forkastes. Og regjeringen skal bestemme for samene.
Dette minner ikke så rent lite om Trumps fornektelse av valgnederlaget i 2020. For å ikke snakke om stater som på ulik vis kamuflerer eget diktatur gjennom et tilsynelatende demokrati. Krefter i det samiske samfunnet setter stadig nye rekorder i forsøk på å undergrave sitt eget demokratiet.
Det gjenstår å se om NSR, det styrende partiet i Sametinget, vil støtte sin partifelle i å forkaste det samiske demokratiet, vel og merke om de demokratiske valgene ikke går i deres favør. Ut fra de siste års erfaringer med valgmanntallet vil dette ikke være overraskende.
Demokrati – men ikke for alle andre
Det er på sin plass å minne Kalak på om at hun selv har brukt demokratiet til å bli valgt inn i Finnmark fylkesting, nettopp for å fremme en politikk som foreløpig ikke har bred støtte i fylkestinget. Det er hennes demokratiske rett, men nå skal hun begrense andres samers demokratiske rett. Dette minner lite om demokrati og mer om et meningsdiktatur.
Selve hjertet i demokratiet er å ha ulike meininger og legge til rette for åpen meningsbrytning mellom likemenn. Og det fine med folkestyret er at det er folket som får bestemme hvilke retning og politikk som skal bli representert gjennom valg, ikke politikerne.
I et velfungerende demokrati får konflikter plass, og samfunnet har både evnen og viljen til å la ulike meninger og nye stemmer bli hørt og brytes mot hverandre. Også i det samiske demokratiet må ulike stemmer bli hørt og ha den samme verdien.
Derfor er alle velkommen hos oss, også de samer som har funnet sin samiske identitet de senere årene, og ønsker å ta del i demokratiet.
Et sterkt Sameting med tillit hos folket
Vil man det samiske demokratiet godt, bør vi alle legge den franske filosofen Voltaire’s ord på minne: «Jeg er dypt uenig i det du sier, men vil til min død forsvare din rett til å si det.»
Jeg er derfor stolt over at Nordkalottfolket alltid har hatt følgende valglovnad: – et sterkt Sameting med tillit hos folket -. Denne har alltid tronet over alle andre, og vil også i fremtiden være vår fremste lovnad.
Vi er ydmyk overfor folkets vilje, og vi er garantisten for at det samiske demokratiet har en fremtid uavhengig av hvilke stemmer som vinner valg.
Av: Vibeke Larsen, Leder for Nordkalottfolket