Skip to content

Et inkluderende samfunn i nord

Roger Iversen (46)

Bosted: Kirkenes
Yrke: Lektor i historie og rådgiver i voksenopplæringen, Finnmark fylkeskommune
Verv: Medlem av stammerådet og sentralstyret

Han er født i industrisamfunnet Kirkenes og har aldri vært i tvil om hvor han hører hjemme.
– Det er her jeg har røttene mine. Og det er her jeg vil bidra til at det fortsatt skal være mulig å både bo og leve et godt liv, sier han.

Til daglig jobber han som lektor i historie og rådgiver i voksenopplæringen i Finnmark fylkeskommune. På fritida finner du ham gjerne i naturen – på hytta eller ute på tur.
– Jeg trives best ute, rett og slett. Det er der jeg henter både ro og perspektiv, sier han med et smil.

Politikken – med hjertet i kysten og fellesskapet

Engasjementet hans er sterkt for kyst- og distriktspolitikk.
– Jeg brenner for et mer åpent og inkluderende samisk fellesskap, der også dem som i voksen alder finner tilbake til sin samiske identitet, blir møtt med respekt og støtte. Den reisen er personlig for mange – og den må tas på alvor.

Han mener Nordkalottfolket har en viktig rolle å spille.
– Dersom vi får posisjon på Sametinget, kan vi gjøre en reell forskjell – både for identitet, likeverd og muligheten til å leve i nord.

Vilje til å forme framtida

Valget i høst nærmer seg – og fritiden går nå stort sett med til valgkamp.
– Jeg gjør dette fordi jeg virkelig tror det nytter. Jeg ønsker et samfunn preget av inkludering, respekt og muligheter. Her i nord møtes det samiske, kvenske og norske – og det mangfoldet må være en styrke vi bygger videre på.

Han er tydelig på hva som må til for å lykkes:
– Vi må skape arbeidsplasser, utvikle industri og styrke infrastrukturen. Og så må vi få mer lokal makt over våre egne ressurser. Bare da kan vi bygge framtid her.

– Og så må vi løfte frem en enkel, men viktig holdning: same god nok. At du er god nok som den du er, også om du bærer din samiske identitet på en annen måte enn andre forventer.

Et bankende engasjement – og en dragning mot historien

Som historielærer har han naturlig nok sans for lange linjer og store fortellinger. Kanskje ikke så rart at det også preger svaret på hvem han ville invitert til middag.

– Michail Gorbatsjov. Han turte å tenke annerledes i en rigid verden. Jeg beundrer at han valgte dialog fremfor konflikt, til og med som leder i et autoritært system. Vi har mye å lære av sånt – også i dagens samfunn, hvor det stadig blir vanskeligere å møtes på tvers av uenigheter.

Og nettopp evnen til å møte folk – og se det store bildet – er kanskje noe av det som gjør ham til en sterk politisk stemme.

– Jeg har et bankende engasjement for utvikling og rettferdighet. Det kan bli litt hett i debatter av og til – men det er bare fordi jeg virkelig bryr meg.


Historielæreren fra Kirkenes kjemper ikke bare for at vi skal forstå hvor vi kommer fra – han vil også være med og forme hvor vi skal.