Skip to content

Sametingsgruppen 2017–2021

Nordkalottfolket ble valgt inn med tre representanter på Sametinget: Toril Bakken Kåven (Alta), Kjellrun Wilhelmsen (Drammen). Tor Mikkola valgte å gå over til annet parti i flertallsgrupperingen (NSR, SP), så i dag er vi to representanter.

På Sametinget er vi i opposisjon, dvs i mindretallsgrupperingen. Toril Bakken Kåven er parlamentarisk leder. Vårt program er ikke utfyllende på alle samfunnsområder, men vi har plukket ut det vi mener er viktigst.

Vi er opptatt av at den spesielle kulturen og levesettet vi har nord, skal leve videre og blomstre. Flere av oss har flere identiteter (samisk, kvensk, norsk, svensk, etc). Folkene fra nord har levd fredelig sammen – og det vil vi fortsette med. Arbeidsprogrammet vårt til Sametingsvalget, kan du lese her.

Nordkalottfolket på Sametinget har spesielt fokus på:

  • Et sterkt sameting med tillit hos folket.
  • Likeverdige rettigheter til bruk av utmarka.
  • Fjorden for fjordfiskere og fisken skal eies av folket.
  • Oppdrett inn i lukkede anlegg.
  • Lik rett til alle samer.
  • Vern om vårt samiske verdensbilde, som også styrker kulturen.
  • Fokus på samisk språk der folk bor.
  • Samer har også har norsk som morsmål.
  • Det som er bra for samisk befolkning, er også bra for andre.

Toril Bakken Kåven – Parlamentarisk leder
Toril er fra Tverrelvdalen i Alta. Hun har en Mastergrad i Turisme fra Belgia og England, og har arbeidet med miljø og reiseliv blant annet på Svalbard, Oslo og Alta. Hun har egen bedrift i Finnmark og driver en kombinasjon av rådgivning og utmarksnæring (innlandsfiske, bær og urter), og har egen utmarksgård i Alta. I tillegg har hun en lodge i Kvænangen i Troms. Mye tid tilbringes på vidda, ved fjordene og elvedaler. Hun har hatt, og har ulike styreverv. Toril har norsk som morsmål, og snakker i tillegg engelsk og noe italiensk. Hennes interesser er naturen, matlaging, bøker, hund, skriving og Italia. Hun er engasjert i å få et mer likeverdig og rettferdig samfunn. Toril er parlamentatrisk leder for Nordkalottfolket, leder av organisasjonen og medlem i Plan- og finanskomiteen.

​Kjellrun Wilhelmsen – Sametingsrepresentant
Kjellrun er representant for Sør-Norge valgkrets, og medlem i Oppvekst-, omsorgssenter- og utdanningskomiteen. Kjellrun er bosatt i Drammen, men er i fra Väkkära ved Børselv i Porsanger kommune. Hun er både samisk og kvensk, og denne bakgrunnen gjør at hun er glad for og opptatt av å bevare det verdifulle kulturelle mangfoldet i nord. Kjellrun er utdannet barnevernpedagog og har i tillegg videreutdanning i organisasjon, ledelse, arbeidsrett, coaching og veiledning. Hun har i flere år jobbet med HR. Kjellrun er samfunnsengasjert og særlig opptatt av sosiale forhold. På fritiden liker hun golf, soppturer på høsten, vin- og matopplevelser og reising. Hun reiser endel til Island sammen med sin islandske ektemann, men føler seg helt hjemme når hun er i sin barndoms hjembygd i Finnmark.

​Nordkalottfolket representerer en annerledeshet som kanskje kan være noe for deg?? Bli gjerne medlem hos oss – og meld deg inn i Valgmanntallet til Sametinget, så du kan stemme på oss! :-).