Siv Anne Persen (59)
Bosted: Vadsø
Yrke: Sykepleier, rådgiver ved NAV Troms og Finnmark
– Hvor har du røttene dine fra?
Jeg vokste opp i Nesseby i en sjøsamisk familie. Far var fisker, og vi hadde sauer. Livet handla mye om å være ute – enten det var bærplukking, fiske i sjø og vann, eller slåttonn. Samtidig vokste vi opp midt i fornorskningspolitikken. Jeg fikk høre at samisk ikke var nødvendig, men valgte likevel samisk som fag fra 4. til 9. klasse. Jeg lærte aldri å prate språket flytende, og har derfor også fått høre at jeg ikke er «samisk nok». Det viser bare hvor viktig det er å styrke samisk språkopplæring – også i kommuner som mangler tilbudet i dag.
– Hva er det som driver deg politisk?
– Jeg vil bidra til bærekraftige lokalsamfunn i nord. Vi ser hvordan unge flytter bort – og mange kommer aldri tilbake. Fødselstallene går ned, og det blir vanskeligere å opprettholde barnehager, skoler og helsetjenester. Jeg mener vi må bygge muligheter der folk bor – med utdanningstilbud, arbeidsplasser og støtte til lokale initiativ. Hvis ikke risikerer vi å stå igjen med tomme bygder og tapte generasjoner.
Siden 2014 har hun jobbet i NAV Troms og Finnmark, og der har hun sett konsekvensene av et system som ikke alltid strekker til.
– Hvordan påvirker jobben din det politiske engasjementet ditt?
– Jeg møter mange unge som står i et vanskelig sted i livet. Overgangen fra skole til arbeid er sårbar – særlig når det mangler lærlingeplasser, eller man må vente i månedsvis på utredning eller behandling. Mange faller utenfor, og når det går for lang tid, blir veien tilbake krevende. Det gjør inntrykk. Vi må sørge for gode tilbud lokalt – slik at folk får en reell mulighet til å lykkes der de bor.
Det er tydelig at Siv Anne ikke har mistet troen – tvert imot. Hun tror på små steg, på mennesker som løfter hverandre, og på verdien av å være synlig som den man er.
– Hva gjør du når du skal koble av?
– Da drar jeg ut i naturen. Jeg liker å være ute, enten det er til fjells, ved sjøen eller bare på tur med familien. Jeg mener alle skal ha like muligheter til å bruke naturen – både til rekreasjon og næring. Reindrifta er viktig, men det er ikke hele bildet av samisk kultur. Vi er samer i alle slags yrker. Den sjøsamiske kulturen må få ta mer plass – den er en sentral del av vår historie og vår framtid.
– Jeg har et barnebarn på 12 år som er aktiv i reindrifta, og hun bytter på å være i reindrifta og det sjøsamiske. Hun er et flott eksempel på at vi fint kan leve sammen uansett hvem vi er eller hva vi kan. Det er viktig at vi respekterer hverandre – vi trenger å stå samlet for å få til levedyktige samfunn i nord.
– Hvem ville du invitert til middag?
Isak Saba. Han var fra Nesseby og den første samiske representanten på Stortinget. Han gjorde en stor innsats for samisk språk og kultur. Han beskrev seg selv som «en blanding av sjøfinn, fjellfinn, Enearefinn og skoltefinn». Det syns jeg er fint – det speiler oss i Nordkalottfolket også: en god blanding av alt. Det hadde vært utrolig interessant å høre hans historier om å kjempe for samiske saker i sin tid.