Skriv deg inn i valgmanntallet!
Er du av samisk slekt, men ikke stemt til Sametingsvalget hittil? Det er på tide å ta grep – NÅ! Meld deg inn, og les litt under om hvorfor.
Valgmanntallet er ikke et etnisk register, men viser hvilke samer som ønsker å stemme til Sametingsvalget. Noen velger å stå utenfor, av ulike grunner, både politisk og personlig. Men, vi som velger å ta de politiske kampene, trenger å vite at manntallet representerer så mange samer som mulig – og et så variert samisk samfunn som mulig.
Sametingets plenumsledelse har den siste tiden endret rutinene og strammet grepet. Samtidig dreies politikken i dag mer og mer bort fra vanlige samers utfordringer. Om du er enig eller ikke enig i dette – vær med å stem på de du tror på!
HER finner du link til veiledning og innmeldingsskjema.
På denne siden finner du også link til digital klageskjema og du finner veiledning og kontaktnummer til Sametinget om du har ytterligere spørsmål.
Det er nå lagt inn rutiner som gjør det mer komplisert å bli ført opp i manntallet. Vi nevner her noen:
- Ved innmelding kan du bli bedt om å lage deg brukernavn og passord gjennom den offentlige ID-portalen. Det gir inntrykk av at du blir «medlem» noensteder. Det er feil. Du blir ikke medlem, det eneste det gir deg, er tilgang til digitale skjemaer på Sametingets hjemmeside. Det er ikke Sametinget som forlanger bruker, det er DIFI som forlanger det: https://eid.difi.no/nb/id-porten/registrer-ny-bruker-i-id-porten
- Det er lagt inn et felt hvor du oppfordres til å legge ved dokumentasjon på at noen av dine forfedre i 3 generasjoner bakover, snakket samisk. Om du finner enkelt, legg ved.
- Om ikke tilgang til kirkebøker eller digitalarkiv: legg ved et Word-dokument hvor du skriver hvem i familien (en av forfedre i 3 ledd bakover) du mener snakket samisk. Forslag til tekst kan være: «Jeg (eller annen nevnt ved navn) bekrefter at NN hadde samisk som hjemmespråk.» Om du har opplysninger om fødested og annet som kan underbygge dette, skriv gjerne det også inn.
- «Jeg oppfatter meg som same» – hva betyr det? Det betyr at du oppfatter og anerkjenner din samiske slekt og tilhørighet. Det betyr ikke at man trenger å «føle seg» som same. Noen gjør ikke det, fordi det er revet ut med fornorskningen. Andre har ikke engang tenkt over det: man snakker kanskje samisk, lever sitt samiske liv, uten at man skal trenge å føle noe spesielt rundt det. Begge deler er like greit.
Sametinget er forpliktet til å veilede deg, men husk at de selv sier de ikke har kompetanse. Ta uansett kontakt med dem, om du ikke får til.
Fikk du avslag? Klag!! Link til klageskjema finner du her – eller det ligger i veiledningen.
Lykke til!