Ulf Tore Johansen (57)
Bosted: Lillestrøm
Yrke: Seniorrådgiver i NAV
Verv: Visepresidentkandidat og sametingsrepresentant
– Friluftsliv? Nei, det driver jeg egentlig ikke med. Men Meahcásteapmi, det gjør jeg, sier Ulf Tore Johansen med et smil og forklarer rolig hva han mener: den samiske høstingen av naturressurser, en livsform som i generasjoner har vært selve grunnlaget for tilværelsen i de samiske bosettingsområdene.
Han har beina godt plantet i både fortid og fremtid, med solide røtter i tre-kulturelle Porsanger og et blikk vendt mot hvordan samiske samfunn skal blomstre videre i en moderne verden. Som representant for Sør-Norge på Sametinget for Nordkalottfolket i perioden 2021–2025 – og nå visepresidentkandidat foran valget i 2025 – har Ulf Tore Johansen tatt rollen som en tydelig stemme for praktisk og inkluderende samfunnsbygging.
– Jeg tror ikke vi kan redde kulturen uten å samtidig sikre gode, stabile lokalsamfunn, sier han bestemt.
– Det må være mulig å få seg en jobb, skape en fremtid, og føle seg hjemme – også som same i sør.
Samfunnsplanlegger og tillitsvalgt
Til daglig jobber Ulf som seniorrådgiver i NAV, med spesielt fokus på inkluderende arbeidsliv. I seks år har han også hatt en sentral rolle som regiontillitsvalgt for Akademikerne i NAV Øst-Viken – en rolle han har kombinert med sitt politiske engasjement.
– Det handler mye om det samme, egentlig. Både i politikken og i NAV er jeg opptatt av å fjerne barrierer. Enten det handler om å skape arbeidsplasser, eller å gjøre det lettere for folk å ta del i samfunnet.
Han trekker frem sin utdanning i samfunnsplanlegging som et viktig verktøy for å forstå hva som gir livskraftige lokalsamfunn.
– Et rikt og variert næringsliv er grunnlaget for alt. Vi må se verdien av arbeidsplasser utenfor de tradisjonelle samiske næringene også. Hvis folk ikke har noe å leve av, hjelper det ikke hvor sterk kulturen er – da flytter de likevel.
Livet utenfor politikken
Når han ikke jobber eller driver politikk, finner man gjerne Ulf med motorsykkelhjelmen under armen, i full gang med å reparere noe gammelt, eller med familien – og når vinteren kommer, tilbringer han flere uker i gamme.
– Den enkle livsrytmen i en gamme langt inne på fjellet er så totalt forskjellig fra min hektiske hverdag på Østlandet. Det fascinerer meg at aktiviteter som å hente ved og finne vann er akkurat de samme tingene mine forfedre gjorde da de var der, det gir både respekt å ettertanke for deres liv, sier han.
Gjenbruk, håndverk og praktiske ferdigheter står høyt. Det samme gjør undring og nysgjerrighet. Da jeg spør hvem han ville invitert på middag om han kunne velge fritt fra hele verdenshistorien, svarer han uten å nøle: Leonardo da Vinci.
– Han var jo alt – kunstner, vitenskapsmann, oppfinner… Jeg ville spurt han rett ut: hvordan tenker man for å bli så kreativ?
En stemme for fremtiden
Som visepresidentkandidat for Nordkalottfolket stiller Ulf med både erfaring og visjoner. Hans politiske prosjekt handler ikke bare om kulturvern, men om å gjøre kulturen levedyktig – gjennom samfunnsutvikling.
– Det samiske må få vokse på egne premisser, men også i takt med tiden. Vi må sørge for at folk kan bo, bli og bygge liv der de hører til. Det er sånn kulturer overlever – gjennom mennesker som lever dem, hver dag.